Triggerpoint behandeling

Triggerpoints stralen de pijn meestal uit naar een andere plek dan waar u de pijn ervaart, ‘afgeleide pijn’ heet dat. Het behandelen van deze punten staat bekend als Triggerpoint-massage, Myofasciale behandeling of Triggerpoint-therapie.

Triggerpointcoaches en -behandelaars zijn getraind om deze verborgen problemen op te sporen en te behandelen;  de spieren die verantwoordelijk zijn voor de klacht. Veel voorkomende klachten zijn: kniepijn, schouderpijn, rugpijn, hoofdpijn, nekpijn, RSI, SOLK, fybromyalgie, KANS (of CANS), chronische en steeds terugkerende pijn.

Triggerpoints zijn plaatselijke verkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’. Ze houden de spier gespannen, ook in rust. Het geeft pijn als je erop drukt, waardoor je een bekend pijngevoel kunt oproepen.

Afgeleide pijn

Veel kan direct of indirect worden afgeleid uit actieve triggerpoints. Voorbeeden hiervan zijn: stijfheid, krachtverlies, rugpijn, artrose, migraine, brandend gevoel, kramp, RSI, evenwichtsstoornissen, hartritmestoornissen, tintelingen, ontstekingsverschijnselen, tennisarm, klachten die doen denken aan hernia, carpale tunnelsyndroom, etc.

De oorzaak ligt veelal in verkeerd gebruik van spieren bij zware inspanning/overbelasting, verkeerde werkhouding, acuut trauma (val/ongeluk) of juist onderbelasting (zittend beroep, gips).

Andere oorzaken als ongezonde voeding, druk leven, stress, ziekte en slaapgebrek houden eenmaal ontstane triggerpoints en hun klachten in stand. Ook deze punten worden uitgebreid besproken in mijn behandelingen.

Zelfbehandeling

Door de medische wereld is alles volledig in kaart gebracht en hebben triggerpoints een voorspelbaar uitstralingsgebied. U en ik gaan samen het onderzoek in en u wordt actief betrokken bij de behandeling om te voelen en ervaren welk onderliggend thema onder de pijn kan liggen.

Mijn opleiding tot behandelaar heb ik gevolgd bij Triggerpoint Coach.

Bekijk hier enkele recensies.

SONY DSC